сряда, 17 април 2013 г.

Антиваксиналната епидемия – кой има изгода?

За съжаление, необходимо беше да се случи нещо като настоящата епидемия от морбили в Уелс, за да се изостри обществото критичното си мислене и да се поразсъждава дали смелите твърдения на антиваксиналните движения имат основания. Настоящата ситуация е чудесна илюстрация на това как личните интереси на шепа хора печелят от подобни пропаганди.

В Уелс в момента има над 700 заразени с морбили и над 60 хоспитализирани вследствие на това. Имунизационният обхват все още е много нисък, а болестта е силно заразна, поради което здравните власти очакват удвояване на случаите и изразяват сериозно притеснение за вероятни първи смъртни случаи в най-скоро време.

Не е тайна и не се изисква сложна математика, за да се достигне до извода, че ниският имунизационен обват се дължи на избухналата през 1998 теория за възможна връзка именно между ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (МПР)и развитието на аутизъм. Прословутата теория, подобно на една силно заразна болест, се разпространява независимо от факта, че първоизточникът й отдавна е дискредитиран.Теорията заразява най-уязвимите групи - в случая, най-податливите на манипулация поради липса на фактологична информираност.

Андрю Уейкфилд е бащата на тази теория, която се основава на проведено от него проучване върху 12 деца, което по-късно е обявено за фалшифицирано. За съжаление, всички последващи сериозни и по-мащабни проучвания, които противоречат на неговите „изводи” не получават същата популярност, тъй като, поради скучния си характер и липсата на сензация, се оказават не толкова заразни.

Само не разбирам защо не са придобили същата сензационна популярност доказаните конфликти на интереси от страна на бившия доктор (лекарската му титла е отнета именно заради неетични практики) и публикуваните доказателства за стотици милиони долара, които той е усвоил вследствие на „проучването” си. Официалната позиция на Уейкфийлд относно епидемията в Уелс в момента е, че той е подкрепял ваксинация срещу морбили, но не с комбинирана ваксина срещу МПР. Същевременно се оказва, че преди време самият той е разработвал ваксина само срещу морбили – надали е съвпадение.

Да не забравяме и още по-скандалното. Адвокатът Ричард Бар, който по време на публикацията на Уейкфийлд е водел дело срещу фармацевтична компания разработваща ваксини и за когото подобно проучване би било много удобно, явно е имал взимане даване в Уейкфийлд по това време. По-скоро даване, голямо даване. Така че, тези които търсят силни усещания и скандални разкрития, нека поне се насочат към доказаните такива.

Ето, например, една СТАТИЯ от British Medical Journal където, както си му е редът, когато се борави с факти, си има посочени източници и т.н. В нея много детайлно се описва развитието във времето и схемата на изгода около цялата тази сензация. Тези които твърдят, че искат да бъдат информирани, да заповядат да се информират за това кой всъщност има изгода от антиваксиналните страхове, защото информираността е единствената ваксина срещу глупостта, така че първо четете, преди да станете жертва на епидемии и чужди интереси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар