неделя, 21 април 2013 г.

Първи смъртен случай от морбили в Уелс

Не на шега епидемията от морбили в Уелс взе своя първи смъртен случай. Или поне така пишат различни издания. 25-годишният Гарет Уилямс е намерен мъртъв в четвъртък, в дома си. Първоначалните изследвания показват, че Гарет е бил заразен с морбили, когато е починал. Мъжът е бил болен и от астма. В момента се правят допълнителни изследвания, които да установят каква е реалната причина за смъртта на г-н Уилямс. Той е бил хоспитализиран за пет-шест дни, преди да бъде изписан и изпратен вкъщи.
Хиляди деца са ваксинирани през последните три седмици, но болестта продължава да се разпространява и сред по-възрастното население, което не е имунизирано. 

Оказва се, че в "бяла" държава също може да избухне епидемия от ваксинопредотвратимо заболяване. Такава държава, в която и здравната система е пример за подражание, и нивото на болнично обслужване е на ниво. Държава, в която със сигурност и нивото на профилактика е много високо, и лекарите получават адекватно възнаграждание. България не е такъв пример. Поради тази причина у нас епидемията от морбили взе 24 жертви, предимно малки деца, а над 24000 бяха заболелите. 

Андрю Уейкфийлд - лунатик или обикновен печалбар?

 
Въпросът е с повишена трудност. А аз се чудя дали да плача или да се смея. Докато здравните власти в Англия обвиняват изцяло г-н Уейкфийлд, който достигна дъното по дискредитираност, Индипендънт /а и доста други издания/ му дават трибуна и следят как лудостта му се развива под зоркия им поглед. И огромните тиражи. :)

Со кратце - Уейкфийлд обвинява (?!?!?!?!?!) правителството, че не го е послушало (?!?!?!?!) да включи в имунизационния календар ваксина само срещу морбили, вместо тривалентната - срещу морбили, паротит и рубеола. Разбира се, обвиненията му са абсолютно безпочвени, защото всички са наясно, че (в т.ч. - и самият той) има редица медицински причини, поради които моновалентната ваксина не би следвало да се въвежда. Защото паротитът може да доведе момчетата до безплодие, а рубеолата - да причини сериозни проблеми в една иначе нормална бременност. Все неща, които в близкото минало са се случвали сравнително често. Факти, довели до разработката и налагането на ваксината в целия свят.

За всички, които имат време, а и желание, могат да погледнат материала, който е доста по-рязък от написаното от мен. 

За останалите - търсете информация, която е адекватна. Не се доверявайте на лечители, знахари, врачки или обикновени лъжци. Защото това може да коства собственото и това на децата ви здраве.


Няма коментари:

Публикуване на коментар