неделя, 7 април 2013 г.

Дали ще се замислите над това?

Още от миналата година в компютъра ми стои един текст, провокиран от прочетена в сп. Форбс статия. Днес реших, че е хубаво да я споделя, като малко съм ъпдейтнала информацията, че от тогава много вода изтече и нови данни се появиха.

Оказва се, че анти-вакс движението в Америка е толкова силно, че е успяло да убеди голям процент родители от щата Вашингтон във "вредата от ваксините". Друга статия, но от 2011 г., в Сиатъл Таймс насочва също към проблема. Според нея, процентът родители, непоставили ваксини на децата си, е най-високият за цялата страна ...

Да не си мислим, че в България сме уникални. Не. В Америка също има редица медии, които подпомагат разпространението на посланията срещу ваксините. Там имат своите таблоиди, търсещи сензация, наивни журналисти, вярващи, че "ваксините убиват и/или водят до аутизъм; Америка има и своите д-р Папазова и д-р Михайлов в лицето на "д-р Боб" Сиърс. Последният е автор на "прочутата" алтернативна книга за имунизациите, (?!?!?) която честно казано, е изпълнена с много сериозен нонсенс. Обаче като художествена фантастика е доста приятна. :)
И в Америка, както и в България, посланията са еднотипни - ваксините причиняват аутизъм; родителите трябва да имат право на избор, защото знаят кое е най-доброто за собственото им дете и прочее различни измишльотини.

И, о, чудо!!! Взела, че избухнала епидемияяяя. От коклюш. Защо? Заради драстично повишаване процента неваксинирано население. Защо не се ваксинират? Да питат анти-ваксинаторите (анонимковци) и техните лица - журналисти, плюс д-р Боб.
За тези, които не знаят какво е коклюш, това е една много тежка кашлица, наричана у нас магарешка. Тя е много опасна, особено за малките бебета, тъй като пристъпите водят до задух и повръщане. Често има усложнения вследствие на прекарано заболяване, като бронхопневмония, например. Бактерията се предава се по въздушно-капков път (ако някой се изкашля в лицето ти, можеш да си сигурен, че до седмица-две първите симптоми ще се развият).


Та, да се върнем към САЩ. Изданията твърдят, че това е най-сериозната и мащабна епидемия от коклюш в последните 70 години. Само до средата на 2012 г., в окръг Вашингтон заболяемостта е нарастнала с 1300%, по данни на CDC.





За цяла Америка заболяемостта от коклюш за 2012 е с над 40 000 случая, 18, от които - смъртни (повечето - на деца под 3-месечна възраст, т.е.-неваксинирани).


Естествено, предприета е масова имунизационна кампания, със спорен успех, защото лобито на анти-вакс обществото е изключително силно. Стига се до там, че битката се провежда дори чрез ... билбордна кампания :)















Та, за всички, които четат този пост - ако вашето неимунизирано дете се разболее днес от болест, за която има ваксина, кого ще обвините за собствената си заблуда? :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар