петък, 5 април 2013 г.

От устата на един аутист ...

Наистина е невероятно колко много се разрази "епидемията" срещу ваксините и срещу медицината като цяло. Чак напоследък достига застрашителни размери ... И то, въпреки епидемията от морбили през 2010 г., която взе 24 човешки живота, а увредените вследствие на заболяването тепърва ще тежат на обществото ни.

Отдавна искам да напиша една истинска, емоционална и същевременно подплатена с научни факти статия в блога си за връзката между ваксините и аутизма.

Днес попаднах на един НЕВЕРОЯТЕН блог на един ... аутист ... по-долу копирам неговия пост, заедно с линк към блога му.

Има моите адмирации и искрени поздравления. Ще прочетете след малко защо :)



Напоследък стана модерно да се отричат ваксините. Плод на размътените умове на хипита и сектанти, тази вредна тенденция вече започва да придобива тревожни мащаби. Все повече майки застрашават живота на децата си (и на децата общуващи с тях) като отказват да ги ваксинират.

Тези, които отричат ваксините днес, утре може да решат да отрекат хигиената, или кръвопреливането, или донорството на органи. Бихте ли се вслушали в думите им? Аз не бих.

Да поразсъждаваме малко по-подробно...

В исторически план, медицинското откритие спасило най-много човешки животи (стотици милиони) са именно ваксините. Благодарение на тях, днес някои изключително тежки и смъртоносни болести са само един неприятен спомен.

Можете да хвърлите едно око на тази графика с данни за заболеваемост от САЩ. Отляво е заболеваемостта преди откриването на ваксините. Отдясно е заболеваемостта в наши дни. А по средата е процентът на намаление в заболеваемостта (заслуга на ваксинациите).

Ако не знаете английски, под картинката съм превел имената на болестите (в последователност от горе надолу).




Дифтерия
Испански грип
Хепатит А
Хепатит Б
Морбили
Заушка
Коклюш
Пневмококови инфекции
Полиомиелит
Рубеола
Вродена рубеола
Едра шарка
Тетанус
Варицела


Брей, изглежда, че "лошите" ваксини всъщност са свършили доста добра работа през годините. Забележете колко болести са изчезнали на 100%.

Сега, някои ще кажат, че имало риск и странични ефекти. Ами естествено, че има риск - всички медицински технологии, лечения, лекарства и практики носят риск. Това е неизбежна част от работата.

Също така е напълно нормално да има странични ефекти - всяко лечение и лекарство ги има. Дори и най-безобидното на вид. Ето, например, ако вземете свръхдоза ацетил-салицилова киселина (аспирин), това ще разруши черния ви дроб и ще умрете бавно, в страшни болки... но не съм чул някой да е спрял да взима аспирин заради този риск. А вие?

Освен това имайте предвид, че тежки странични реакции се появяват много рядко. Разбира се, медиите раздухват тези случаи и вниманието на хората се фокусира върху тези редки изключения отколкото върху масовото явление (успешна ваксинация без странични ефекти). Гледайте общата картина, а не частните случаи.


Така че мислете с главите си и не се поддавайте на конспиративни теории или на ученията на хора без грам обща култура в областта на медицината. Отказът от ваксинация застрашава не само самото дете, но и всички останали деца, които ще имат близък контакт с него.


И една странична вметка - съществува една малоумна хипотеза, че ваксините можело да причинят аутизъм. Знайте, че човек се ражда аутист, а не става такъв в последствие. Има предостатъчно научни изследвания, които потвърждават това.

Пък и да не говорим, че исторически данни за аутизъм се срещат от времена доста преди откриването на ваксините.


Благодаря за вниманието :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар