неделя, 31 март 2013 г.

Интервю за д-р Дариткова за ваксините

Д-р Даниела Дариткова: Проблем с имунизациите има и при високообразовани хора

Медия: Радио "Фокус"

Водещ: В рамките на европейската имунизационна седмица ще се състои 5-тата национална среща – „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”. Форумът ще се проведе днес и утре. В аванс за събитието ще разговаряме с

д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Парламентарната комисия по здравеопазване заедно с Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет и Министерството на здравеопазването сте организатори на срещата. Така че най-добре от Вас да чуем, г-жо Дариткова, какво предстои?



Даниела Дариткова: Тази среща е поредна, защото се започна една добра инициатива за популяризиране на имунизациите като най-сигурния начин за превенция на инфекциозните заболявания. Затова ние сме обединили усилието си – представителите на органите на държавната администрация, представителите на неправителствения сектор, парламента, за да може да подобрим действията си в борбата с инфекциозните заболявания. Фокус на нашите усилия са именно уязвимите етнически общности и по-специално, ромите. Имаме печалния опит от 2009 година на епидемията от морбили, която засегна твърде сериозно нашата страна. Ще припомним печалните цифри - 24 хиляди заболели, 24 починали. От едно заболяване, което е предотвратимо чрез ваксинация. И тъй като наистина, ромите бяха общността, която беше най-сериозно засегната от това заболяване, в рамките на нашите европейски усилия за популяризиране на ваксините, ние въведохме свой български модел за подобряване на комуникацията с тези общности. А именно – въвеждането на фигурата на здравния медиатор, като личност, която прави връзката между общопрактикуващите лекари, които практически провеждат имунизациите, на ромските общности. Тази среща днес ще бъде отново с фокус – действията на здравните медиатори. Можем да се похвалим в този план и с успех, защото преди месец се откри система за обучение на здравни медиатори към Факултета по обществено здраве към Медицинския университет - София. Т.е. вече имаме възможности и за теоретично обучение на тези хора, които би следвало наистина да подпомагат действията за борбата с инфекциозните заболявания. В системата на здравеопазването не можем да се похвалим с грандиозни резултати. Но новия имунизационен календар, който се осигури от 2010 година на децата на България и който е сравним с най-добрите европейски имунизационни календари, е едно много добро постижение. Защото инвестицията в превенция и профилактика е инвестиция с висок дивидент в бъдещето. И смятаме, че това е успешно начинание, което трябва да има своя устойчив ход във времето.



Водещ: Да. Групата на ромското население ли е най-малко покрита от задължителните всъщност имунизации? Как точно така се получава, че те не се имунизират при положение, че това е задължително? Представя се имунизационната книжка при записване на децата в училище и т.н.



Даниела Дариткова: Аз мисля, че през последните години с мерките, които предприехме съвместно и с Министерството на социалната политика, а именно да се изисква при получаване на помощи за деца бележка от общопрактикуващия лекар, че са направени всички имунизации, доведоха до едно добро покритие на всички деца. Сега, факт е, че не само ромската общност има проблем с имунизациите. За съжаление, се появиха и много антиваксинални течения, които не касаят нискообразованите, а напротив – високообразованите семейства. Това е обезпокоително. Но доброто покритие с ваксини, намаляването на инфекциозните заболявания, води до едно неглижиране на опасността от тях. Хората не виждайки често тези заболявания, забравят, че тях ги няма и те не са изчезнали от само себе си. А именно доброто ваксинално покритие на населението, прави така че страшните болести от миналото, които инвалидизират, които убиват хора, вече ги няма. Затова ние трябва всяка година да припомняме ползата от имунизациите и да знаем, че това е едно успешно развитие на медицината. Тук говорим не само за икономическа ефективност, а за запазване на човешки живот. Затова трябва наистина да си припомняме всяка година каква е огромната полза от това, което преди столетия е сътворил Едуард Дженер. И наистина европейската наука, и световната наука се развива изключително в посока на откриване на имунизации на все нови и нови заболявания. Факт е, че тази година ние ще популяризираме и една програма към Министерството на здравеопазването, което касае първична профилактика на рака на маточната шийка. Има заложени средства в бюджета на Министерството на здравеопазването за осигуряване на ваксинопрофилактика срещу папилома вирус на момичета на 13-годишна възраст. Това ще бъде новото, което ще се разгледа на тази среща като варианти и като програма за превенция на рака на маточната шийка. Така че ние, наистина, развиваме тази профилактична дейност в нашата страна в съответствие с най-добрите световни традиции.



Водещ: Д-р Дариткова, на какво се базират страховете от ваксините? И какво бихте казали във връзка с тези страхове за странични ефекти?



Даниела Дариткова: Аз първо бих препоръчала хората да се доверяват на лекарите-специалисти, а не на написаното в неясни сайтове в интернет. Всеки лекар специалист, който се занимава с ваксинопрофилактика, може ясно и точно да обясни какво се случва, какви са възможностите. Обикновено, усложненията са незначителни, локални. Говоря от практическия опит, защото аз съм педиатър и в своята практическа работа съм направила твърде много имунизации. Ползата от ваксините е значително по-голяма от малкото странични ефекти, които се наблюдават. Те се следят много строго от институциите, които провеждат държавната имунопрофилактика. Не може да има странични ефекти, които се описват и се носят като мълва сред хората, а в същото време те да не са регистрирани по някакъв начин, защото всички лекари са длъжни да ги съобщават. Затова аз отново апелирам да се доверяват на лекарите-специалисти, да се доверяват на тяхното мнение, защото ваксинопрофилактиката е наистина отговорна дейност. И всеки лекар, който се занимава с нея, подхожда изключително отговорно. На тази среща днес ще присъстват и общопрактикуващите лекари, на които основно се разчита в практическото провеждане на имунизационната дейност. Така че всички ще следят какво се случва в света, какви са новостите. И смятам, че хората после ще имат информация от тази среща. И би следвало информацията от такива срещи да се получава, за да могат да бъдат спокойни за това, което ще се случи с техните деца след имунизации.



Водещ: Да, може би, накрая да кажем, че тази среща се организира в рамките на Европейската имунизационна седмица, ангажирана е и Световната здравна организация. Какво повече да знаем за тази Европейска имунизационна седмица?



Даниела Дариткова: Европейската имунизационна седмица има същите цели, каквито и нашата имунизационна седмица. Просто да се припомни ползата от ваксините на фона на наистина изключително намалялото присъствие на инфекциозните болести в нашето ежедневие. И да може да се стимулират хората активно да търсят своята профилактика. По отношение на ваксините осигуряваме равен достъп на всички хора до едно право за профилактика на фона на всички други трудни възможности за достъп в системата на здравеопазване. Затова аз смятам, че ние наистина сме на едно европейско ниво по отношение на имунопрофилактиката и ваксинопрофилактиката, която се провежда в нашата страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар