четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Задава ли се епидемия от полиомиелити в България?!

В последните една-две седмици съм леко стресната от множеството публикации по темата ще се задава ли епидемия от полиомиелит или не в България. 

Изчетох доста материали по въпроса, много мнения чух, а изводите оставям на вас.

Фактите говорят следното:


  • Вследствие на войната в Сирия, ритъмът на имунизационния календар е нарушен. Имунизационният обхват там е намалял от 91% през 2010 г., до 68% през 2012 г. Нормално! Все пак хората се стремят да оцелеят от бомбардировките и да спасят живота си. Едва ли разсъждават как точно да заведат децата си до лекаря, който да постави рутинната имунизация срещу дадено заболяване. Това, обаче, води след себе си последици. Основно такива, които биха могли да компрометират имунитета на цялото население. Понеже, както всички ние знаем, полиомиелитът (уви!) може да бъде предотвратен само чрез ваксинация

  • Милиони хора бягат от Сирия, в стремежа си за по-добър живот и по-сигурно бъдеще за децата си. До момента, по официални данни на Министерство на вътрешните работи, броят на бежанците в България е около 7500 човека. Според Европейския съюз, броят им на територията му до момента е около 20 000.   
    Photograph: Dusan Vranic/AP
  • Полиомиелитът е доста заразно заболяване, което води до трайни увреждания. Последният случай на територията на Европа е бил през 1998 г., като в България е имало малък пробив от четири случая през 2001 г. Към момента в Сирия има 10 доказани, всички на деца с липсващ или непълен имунизационен статус. Всички държави, в т.ч. - и членки на Европейския съюз, са предприели мерки по ограничаване на възможната епидемия от полиомиелит. България не би следвало да прави изключение. 
    Единствено ваксинацията може да предотврати една епидемия!
  • За съжаление, полиомиелитът НЕ се лекува, а уврежданията са за цял живот! Само можем да се предпазим от него чрез имунизация! 

Дете, заразено с вируса на полиомиелит 
Скъпи родители, не се поддавайте на провокации, отговорността за разпространението на това заболяване носим ние самите! 

От нас зависи да предпазим себе си и своите деца! Попитайте личния си лекар за повече информация!












Няма коментари:

Публикуване на коментар